tirsdag 28. april 2009

Kursdag 3/Leksjon 3

Oppg. 1
Kjerneelementene: Hva, hvor, hvordan.
Hva vet jeg, hvor søker jeg (f.eks. søkemotor, emneportal, oppslagsverk)- hvordan søker jeg mest hensiktsmessig?

1 kommentar:

abm-Kari sa...

Dette var et kort og greit svar.

For å utdype litt:
Hva?
I tillegg til det du nevner om hva du allerede vet, er det her også ønskelig å gjøre noen gjennomtenkte valg av søketermer og synonymer.

Hvor?
Forutsetter kjennskap til konkrete søkeverktøy, ikke bare forskjellige kategorier; hvilke søkeverktøy er spesielt gode til denne typen søk? Det er viktig å ha et bevisst forhold til at de forskjellige søkeverktøyene er forskjellige (Sesam, Alltheweb, Kvasir, Yahoo!, Google, SMIL, Detektor, matprat.no osv) og har sine "personlige" sterke og svake sider. Det er viktig å kjenne mer enn en søkemotor og en emneportal, og å kjenne dem godt! Det innebærer at man heller ikke i det daglige alltid bør velge det samme samme verktøyet.

Hvordan?
Hvordan man søker mest hensiktsmessig (søketeknikk) er også en viktig faktor i en søkestrategi. (Dette krever igjen god kjennskap til søkemuighetene i konkrete søkeverktøy.) Temaet kan avgjøre om du bør søke vidt eller smalt, men i søkemotorsammenheng kan det som regel være lurt å søke så spesifikt som mulig til å begynne med. Tenk over om du bør bruke frasesøk, hvilke kombinasjonsmuligheter som finnes i søkeverktøyet, osv.